Intervju med vellet i Nordstrands Blad: – En museumsplan

I artikkelen forklarer vi hvorfor politikerne må sette ned foten og ikke vedta PBEs forslag til ny reguleringsplan. Alvorlig mangel på medvirkning, at den er altfor inngripende, setter bom stopp for å gjøre noe på egen eiendom, og grunnleggende mangel på helhet – er hovedpunktene vi trekker frem.

– Vi var bekymret for hva som skulle komme, men vi hadde faktisk ikke trodd at det skulle bli så ille som det ble, sier Jørgen Wille, vellets leder til Nordstrands Blad.

Faksimile fra artikkel i Nordstrands Blad 27.02.2024.

– Det er summen av hele planen som er for dårlig. Den er ufullstendig og mangler en rekke vesentlige elementer. For oss fremstår den som en museumsplan, oppsummerer Wille i artikkelen.

(NB: artikkelen er bak betalingsmur, og husk at det ikke er lov å lage kopier av saken og dele videre. Det koster penger å lage god journalistikk. Det vil nok være en rekke artikler om reguleringssaken i avisen fremover, så et abonnement kan være en god investering for å følge med og engasjere seg).

Om manglende medvirkning uttaler vi blant annet:

– Vi har ikke fått medvirke, slik som PBE selv legger opp til at innbyggere og lokale foreninger kan, når planer lages. De har brukt fem år på å utarbeide denne planen, men de har ikke involvert oss ordentlig. Dette er ikke en plan Oslo kommune og politikerne kan vedta, sier Wille.

Inngripende museumsplan, som setter bom stopp for å gjøre noe på egen eiendom

Tom Wassum, leder for vellets plangruppe, sier blant annet:

– Planen legger også opp til et mye strengere vern av eiendommene enn hva som er nødvendig for å ta god vare på kulturmiljøet, og en helt unødvendig grad av ekspropriering.

Og:

– Planen regulerer på Ormøya og Nedre Bekkelaget 64 eiendommer til hensynssone bevaring. Av de 64 eiendommene er det kun syv eiendommer som får mulighet til å bygge ut noe som helst. Resten blir regulert med byggegrense i husveggen.

Vellet påpeker også at PBE er strengere enn Byantikvaren er i sitt kunnskapsgrunnlag.

Mangel på helhet

– Planen lider under store mangler, for eksempel er trafikk, barnehage og nærtilbud tatt bort. Dermed er forutsetningene for å lage det PBE skulle, en helhetlig plan som er bedre enn de planene vi allerede har, helt borte, sier Tom Wassum.

Vi krever en bra plan

Etter å ha ventet i fem år, krever vi å få en bra plan som tar hensyn til innbyggerne og gir et bærekraftig lokalmiljø. Derfor understreker vi også i artikkelen at dersom det innebærer at kommunen må jobbe lenger enn byggeforbudet varer (det går ut 23.08.2024) – så får vi heller gå tilbake til de gamle planene, og leve med dem frem til kommunen har blitt ferdig med å lage nye og bedre planer. De gamle planene er strenge, og vil ikke ødelegge verken kultur- eller naturmiljøet.

Legg igjen en kommentar